Переводчик

четверг, 8 апреля 2021 г.

Найбільш солоне море

 Мертве море є безстічним озером розташованим на території відразу двох держав – Ізраїлю та Йорданії, що є трансформним розломом уздовж межі тектонічних плит між Африканською і Аравійською плитою. З заходу озера оточують — пагорби Юдеї, а зі сходу — гори Моаву в Йорданії. Площа його акваторії становить понад 1000 квадратних кілометрів, а максимальна глибина досягає 356 метрів. Хоч Мертве озеро і називають морем, але насправді воно не може бути морем, тому що не має виходу до океану.

Ще одна географічна особливість Мертвого моря в тому, що розташоване воно на 408 метра нижче рівня моря, що робить його найнижчим місцем на планеті. Через те, що озеро не має стоку, вся вода, яка потрапляє в нього з річки Йордан, просто випаровується. Унікальним є і вид самого Мертвого моря – вода в ньому надзвичайно прозора, з дивним синьо-зеленим відтінком. А головне, щільність води становить понад 1200 г/см3. Велика кількість солей, переважно хлориди магнію, натрію та кальцію, потрапляє в озеро з річки Йордан та інших менших річок, потоків і джерел. За приблизними підрахунками тільки Йордан приносить 850 тисяч тонн солі щороку. Оскільки озеро лежить так низько, вода не має куди витікати, тому вона просто випаровується. Жаркого літнього дня випаровується неймовірна кількість води — 7 мільйонів тонн. Саме тому об’єм води в морі не збільшується, однак у ньому залишаються солі і мінеральні речовини. Через це Мертве море є найсолонішою водоймою на землі. Середній вміст солей у його водах становить близько 30 відсотків (300 проміле), що в кілька разів більше, ніж в океанах.


Регіон Мертвого моря славиться своїм оздоровчим кліматом. Завдяки низьким висотам повітря тут насичене киснем. Крім того, велика кількість бромідів у повітрі має заспокійливу дію, а багаті мінералами грязі і гарячі сірчані джерела вздовж берегів лікують артрит і чимало шкірних захворювань. Колись тут ріс цінний вид бальзамового дерева, яке широко використовували у косметичних і медичних цілях.

☑️Червоне море – наймолодше. Воно почало формуватися тільки близько 25 млн. років тому в тріщині Східно-Африканського розлому. Під дією відцентрової сили через обертання Землі Африканська континентальна плита відокремилася від Аравійської і між ними утворився провал, який поступово заповнюється морською водою. Вчені впевнені, що з часом і Східна Африка відокремиться від континенту, і води Червоного моря з’єднаються з Середземним.
Зараз Червоне море розташовується між Африкою і Аравійським півостровом. Його довжина – 2250 км, максимальна ширина – 335 км, а глибина досягає 2211 метрів. Воно вважається внутрішнім морем Індійського океану і самим північним тропічним морем на землі.
Червоне море за кольором зовсім не червоне, виникає питання: звідки ж з’явилася назва? Існує три версії. Перша говорить, що давні народи розрізняли частині світу за кольором. Так, північ була чорною, схід – блакитним, захід – білим, а південь – червоним. Море було на півдні, значить, воно «червоне», а море, яке було на півночі, було «чорне».
Друга версія – коли араби розшифровували стародавні написи семітського народу хімьярітамі, слово з трьох букв «х», «м», «р», якими позначало море, прочитали як арабське «Ахмар», що означає червоний.
А третя вказує, що море таки отримало назву через свій колір. Червоним воно стає під час цвітіння водоростей Trichodesmium Erythraeum. У цей період вода набуває рудувато-бурго відтінку.
Червоне море – саме солоне з усіх морів, Мертве у рахунок не беремо, оскільки, як ми знаємо, це озеро. Тут припадає від 41 до 60 г солі на літр води, в той час як в Чорному – тільки 18 г Причина – в море не впадає жодна прісноводна річка, відсутність опадів і постійне випаровування моря.
Води Червоного моря повністю змінюються за 15 років, оскільки воно поповнюється за рахунок Аденської затоки, в який через Баб-ель-Мандебська протоку надходить більше води, ніж вимивається з нього.
Завдяки тому, що на узбережжі моря тропічний пустельний клімат, температура води не опускається нижче позначки + 20 ° С взимку, а влітку прогрівається до 27 ° С. Червоне море тепліше навіть Азовського моря! Ще одна особливого Червоного моря – з його дна піднімаються не холодні, а теплі шари води.
Цікаво, що тепло моря приваблює не тільки туристів, але і підтримує формування розкішного коралового рифу. Слід зазначити, що це наймолодший риф, йому 6-7 тис. років і в ньому виявлено 177 різних видів коралів. А густі коралові зарості створили всі умови для проживання риб, деякі з яких зустрічаються тільки в Червоному морі.
Багатство підводного світу Червоного моря вражає. Іноді достатньо взяти маску, опустити голову в воду, і ти в світі капітана Немо. Різнобарвні корали, морські їжаки, всіляких форм і кольорів риби захоплюють за собою, і іноді, в такі моменти, забуваєш про час, розчиняєшся в морській безодні. Життя в цьому світі кипить як вдень, так і вночі.
Незважаючи на наукові розробки, підводний світ моря вивчений тільки на 60%. Поки що науці відомо майже 1 500 безхребетних і стільки ж видів риб. Саме це багатство і різноманітність приваблює фотографів, вчених і дайверів з усього світу.
Цікаво, що 30% всіх істот, що живуть в море, не можуть переміщатися з одного його кінця в інший. Тобто риби, що живуть в південній частині моря, не живуть в північній і навпаки.
Цікаво, що в Червоному морі налічується 25 островів , серед яких найбільш відомими для дайвінгу є острова Дахлак Кебір, Гифтун, Бразерс, Забаргад і Рокі і, звичайно ж, острів Тиран.
Недалеко від архіпелагу Дахлак з часів римлян і до сьогоднішнього часу добувають перли. А острів Елефантіна, найбільший туристичний об’єкт Єгипту, є природною межею між Єгиптом і Нубією.

А ВАМ ЯКЕ МОРЕ БІЛЬШЕ ДО ВПОДОБИ❓😉😍

Photo of a coral colony on a reef, Egypt

 Джерело;https://moreturiv.com.ua/2020/04/09/%E2%9D%93chomu-vse-taki-chervone-najsolonishe-u-sviti-vsuperech-poshireno%D1%97-dumki-shho-najsolonishe-mertve-more%F0%9F%A7%90/



Комментариев нет:

Отправить комментарий