Переводчик

воскресенье, 2 апреля 2023 г.

Про фіолетовий колір

 


"А мені все фіолетово!" - цю фразу Ви, мабуть, чули.

Чому фіолетового кольору немає на прапорі ні в одній країні?

  У світі багато країн, ні в одному з них немає фіолетового кольору, хоча це красивий і популярний колір.

  Яка причина!?

  До 1800 років нашої ери фіолетовий колір був для нас не лише рідким та коштовним тому, що вартував дорожче золота, і протягом століть цей колір завжди асоціювався з багатством і владою. Носив лише певний клас людей, які ввійшли до королеви Єлизавети. Вона заборогила носити його всім, крім своєї королівської сім'ї.

  Причина відмінності фіолетового кольору в тому, що він був дуже рідким, а барвник, що використовувався при його виробництві, був дуже дорогим, так як цей краситель йшов від торговців у місті «Тир» (Південний Ліван) з фініки ери, і вони добивалися цього барвника з дрібних морських равликів, яких більше ніде немає в світі, і його видобуток був дуже складним і вимагав великих зусиль, вкласти до того, що їм потрібно було більше 10 000 мушлів, щоб вилучити лише один грам барвника, і, звичайно, цю фарбу могли б дозволити собі тільки правителі, тому фіолетовий колір асоціювався з класами правителів Єгипту, Риму та Персії...

  Фарба була настільки дорога навіть для деяких правителів, що римський імператор «Авреліан» не дозволив жінці купувати пурпурний одяг, тому що фарба коштувала в 3 рази більше її ваги в золоті, і, звичайно, жодна країна не була в стані витримати такі витрати на використання фіолетового кольору на своєму прапорі.

  Фіолетовий став доступний для широкої публіки лише з 1856 року, коли 18-річний хімік Уільям Генрі Перкін, намагаючись створити ліки від малярії, випадково виготовив фіалкову сполуку  і побачив, що їм можна пофарбувати тканини в фіолетовий колір, і взяв на нього патент і почав виробляти його у великих масштабах. Він став надзвичайно багатим із-за цього співпадіння!

  З того часу фіолетовий колір став доступний всім людям і його значення зменшилось.Що стосується прапорів країни, то більшість з них з того часу не змінилися.

https://youtu.be/3Rz7xT2ECt8



Вселенная Мудрости

Комментариев нет:

Отправить комментарий