Переводчик

суббота, 23 октября 2021 г.

День моля. Вітаю всіх!

 




Біохіміки, лаборанти та інші фахівці, які проводять аналітичні дослідження складу окремих речовин 23 жовтня неофіційно відзначають День моля. Незважаючи на молодість і кулуарність події з кожним роком воно набирає все більше послідовників.

Історія установи святкової дати


Ініціаторами введення незвичайного свята виступили хіміки з міста Прері-дю-Чиен в штаті Вісконсін. Один з активістів, Мауріс Ойлер, кілька років тому прочитав в журналі The Science Teacher тематичну наукову замітку. Натхненний статтею учитель хімії в 1991 році своїми силами організував Національний фонд благаючи, після чого негласно було затверджено існування самого дня моля.

Дата новоявленого події була обрана цікавим чином. Вчені встановили не тільки число святкування, а й певний час, виходячи з особливостей константи Авогадро. Останнє визначає чисельність специфічних молекул, атомів, що містяться в молі конкретного речовини, і орієнтовно дорівнює 6,02⋅10 в ступеня 23. Так з'явилася традиція відзначати торжество в період між 6:02 і 18:02 23 жовтня.

Моль як одна з основних одиниць вимірювання СІ був прийнятий в 1971 році. До цього часу розподіл грам-молекули пов'язували з масою досліджуваного об'єкта. Крім молей існує ще 6 головних величин системи одиниць міжнародного рівня:

- Секунда - одиниця часу.

- Ампер - силу електроструму.

- Метр - довжину.

- Кельвін - температуру досліджуваного зразка.

- Кілограм - масу предмета.

- Кандела - величину і силу світлової енергії.

Всі вони були затверджені Міжнародною асоціацією мір і ваг, чия центральна штаб-квартира розташовується у Франції. Сама організація працює під наглядом однойменного Комітету, що складається з 18 членів з різних держав-учасників.
Джерело;https://rus.team/holidays/mezhdunarodnyj-den-molya




Комментариев нет:

Отправить комментарий