Переводчик

вторник, 20 сентября 2022 г.

Цікаві факти про періодичну систему

 У 1869 році великий учений Дмитро Менделєєв створив таблицю, яка дозволила провести класифікацію хімічних елементів. Згідно з легендою, її особливості Менделєєв побачив уві сні, однак, за словами автора, її розробка зайняла у нього 20 років.

З дитинства Менделєєв любив розкладати пасьянси. Завдяки цій пристрасті він і зробив відкриття: автор розписував дані всіх представників системи на гральних картах, а потім намагався розкласти їх. Спочатку в періодичній таблиці було 56 позицій, проте інтенсивний розвиток прикладної науки в ХХ столітті призвів до відкриття цілого ряду нових речовин, яких на сьогоднішній день 118. В кінці 2015 року в дітище російського хіміка були внесені останні три елемента.

Однією з найбільш дивовижних особливостей системи є її здатність передбачати майбутнє. Менделєєв ще давно розповів, що порожні клітинки таблиці - це існуючі елементи, які ще не були виявлені вченими, однак це станеться в майбутньому. Дослідник описав особливості та характеристики магнію і галію задовго до їх виявлення.

Якщо з центральної частини сьогоднішньої таблиці прибрати стовпи і зібрати їх разом по 4 елемента, то кожен комплект стикнеться. Вони зможуть похвалитися компліментарною структурою. Іншими словами, кожен наступний елемент доповнює попередній.



Найбільша періодична система знаходиться на території Університету Мурсії в Іспанії. Вивіска розташована на площі в 150 квадратних метрів. Кожен з осередків виконаний з металу шириною 75 см.

Джерело: https://znaj.ua/history/167867-sistema-shcho-perevernula-svit-zagadkovi-tayemnici-tablici-mendelyeyeva





Комментариев нет:

Отправить комментарий