Переводчик

среда, 16 ноября 2022 г.

Як виростити кристал?

 Слово “κρυστάλλους” – грецьке і у перекладі означає “той, що захолов”. У часи Гомера це слово означало лід. У середні віки через зовнішню подібність до льоду кристалом почали називати гірський кришталь (кварц), а з XVII століття ця назва поширилася на всі тіла, які мають многогранну форму, будь-де знайдені в природі, чи отримані в лабораторії.


Останнім часом в Інтернеті можна знайти купу інформації щодо експериментів з хімії, особливо, вирощування кристалів. Особливо круті відео де знятий таймлапсом весь процес росту, від маленького кристалика аж до “велетня” розміром в кулак. Тож представляємо вашій увазі коротеньку інформацію про інгредієнти, інструкцію.

Наша ціль – виростити кристали мідного купоросу.

Що нам знадобиться: 

 Мідний купорос (Купрум (ІІ) сульфат) – можна знайти в магазинчиках “Все для квітів” як засіб боротьби зі шкідниками в фасуванні по 200 г (на декілька кристалів розміром до 5 см вистачить), чиста фільтрована вода (можна взяти питну), хімічна склянка, тонка нитка.

Послідовність дій

  • Розчиняємо сіль (в нашому випадку мідний купорос) в гарячій воді – бо в гарячій воді може розчинитися більша кількість солі, а отже, скоріш буде відбуватися процес кристалізації.   Коли розчин повністю готовий, тобто скільки б солі ви не додавали – вона вже не розчиняється в гарячій воді навіть при інтенсивному розмішуванні
  •   фільтруєте розчин  в склянку, де буде відбуватися вирощування кристалів.
  • До цього часу або одразу після цього слід зробити затравку  (невеличкий кристалик) прив’язати ниткою–  те, на чому буде рости кристал.
  • Все. Залишилось тільки чекати. Знадобиться пару днів щоб утворився маленький кристал, що потім розростеться до чималого розміру.
  • Проте треба мати терпіння! Рухати склянку не варто, щоб не зрушувати процес кристалоутворення на молекулярному рівні.
  • Джерело:  Паращак Н.М. https://vseosvita.ua/user/id497494/blog/yak-vyrostyty-krystal-15397.html
  • Комментариев нет:

    Отправить комментарий