Переводчик

среда, 23 мая 2018 г.

Клей для кісток: створено унікальний біосумісний полімер

Шведські вчені розробили біосумісний полімерний матеріал, який можна коротко назвати «клей для кісток». Клейка речовина легко і безпечно зростить переломи кісток приблизно за 5 хвилин.
Клей для кісток: створено унікальний біосумісний полімер

Опублікована в журналі Advanced Functional Materials наукова робота дослідників з інституту KTH Royal Institute of Technology у Стокгольмі (Швеція) дарує надію людям, що страждають від остеопорозу.
Експериментально доведено, що нова клейка речовина може скріпити фрагменти кісток не тільки швидко, а й надійно, безпечно і просто в технологічному плані.
Традиційно застосовують один з двох методів консервативного лікування переломів: фіксаційний (коли уламки кістки зводять разом і фіксують місце іммобілізації за допомогою гіпсових бинтів, лонгет, пов’язок тощо) або тракційний (найчастіше з металевими спицями та механічною розтяжкою).
Водночас у стоматології, наприклад, кісткову тканину давно навчилися успішно скріплювати різними сполучними речовинами. Привабливий метод адаптували для травматології, і зараз медики вже використовують подібні технології для зрощування деяких кісток. Але клеїльні матеріали зазвичай недостатньо міцні для того, щоб надійно скріплювати кістки «раз і назавжди», при цьому у них є обмеження для використання у вологому середовищі. Крім того, розповсюджені досі матеріали не були біосумісними – вони або токсичні, або можуть не приживлятися.
А ось розробка дослідників KTH Royal Institute of Technology, за їхніми словами, не має цих негативних властивостей, достатньо міцна, швидко застигає і біологічно сумісна. В основі «клею для кісток» – знайома зі стоматологічної галузі тіол-ен-сполука, яка твердне і зберігає твердий стан навіть у контакті з водою та киснем. Структурно це нагадує «сандвіч»: тришаровий матеріал, де на кістку наносять клей, поверх нього для закріплення клею накладають волокнисту речовину, яку згори також скріплюють тим самим клеєм. Процес затвердіння триває лічені хвилини, після чого кістка знову може приймати на себе навантаження.
Новий матеріал перевірили на кістках лабораторних щурів, і результати експериментів цілком задовольнили вчених. Технологія шведських дослідників стане ідеальним рішенням для людей, які страждають від остеопорозу – хвороби, що характеризується зниженням щільності й підвищенням крихкості кісток в організмі. Такі пацієнти часто змушені відчувати істотний дискомфорт через переломи кісток.
Винахід може особливо прислужитися для лікування переломів у людей похилого віку, у яких кістки зростаються значно повільніше, ніж у молодих пацієнтів. Тому ми з нетерпінням чекаємо на розвиток цієї технології та її комерціалізацію.
Нагадаємо: раніше «Дім інновацій» розповідав про українську клініку ilaya, в якій навчилися відновлювати кістки за допомогою клітин пацієнта.
https://innovationhouse.org.ua/world/klej-dlja-kistok-stvoreno-unikalnij-biosumisnij-polimer/

Комментариев нет:

Отправить комментарий